Κριτική βιβλίου

Οκτώβριος 6, 2010

ΑΚΗΣ-

Τα ελληνικά μυθιστορήματα πάσχουν από δύο ανίατες ασθένειες:

Η νόσος του Παρατατικού. Συνήθως μας δίνονται πληροφορίες για τον ήρωα , για το παρελθόν του ή για το περιβάλλον ή που θα εξελιχθεί η υπόθεση με ένα μονότονο τρόπο και επίμονη χρήση παρατατικού στα ρήματα.

Για παράδειγμα συχνά θα διαβάσετε ότι αυτός γυρνούσε από τη δουλειά , οδηγούσε το αυτοκίνητο, σκεφτόταν να τα παρατήσει , φανταζόταν να κάνει ληστεία σε τράπεζα, αγαπούσε μια γυναίκα , επιθυμούσε μια άλλη ζωή, σκορπούσε τα χρήματά του σε λάθος επιλογές, και έβλεπε εφιάλτες, ξυπνούσε με άγχος, χτυπούσε την πόρτα φεύγοντας, κοιτούσε το ρολόι του όταν βιαζόταν  κλπ ,κλπ.Πράγμα που κάνει το κείμενο κουραστικό και την αφήγηση φλατ.

ΚΡΙΣΤΥ- Ο φορτικός υπερσυντέλικος. Εδώ έχουμε έναν καταιγισμό χρήσης υπερσυντέλικου , πολλές φορές στη ίδια σελίδα , όπου ο συγγραφέας φορτώνει τον ήρωα με εργαλεία και ικανότητες που θα τα χρησιμοποιήσει στο μέλλον .

     Παράδειγμα. Ο Κώστας είχε ένα όπλο στην τσέπη , και είχε και γυαλιά υψηλής ευκρίνειας και είχε και κινητό που δεν ακουγόταν όταν χτυπούσε και είχε και μια κάμερα και είχε και μια σχέση παλαιότερα με τη γραμματέα του προέδρου και είχε και το κινητό της αποθηκευμένο και είχε , είχε , είχε ,είχε…………και συνεχίζουν να φορτώνουν τον ήρωα με πλεονεκτήματα και το κείμενο τους με είχε ,και είχε ,και είχε, και είχε 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: